Svetlana Belyaeva – Hunger for Perfection

Fine Art Photography
Using with permission from Svetlana Belyaeva.

The article i wrote for Mann Up (in Vietnamese): http://mannup.vn/svetlana-belyaeva-su-khat-khao-hoan-hao/

My Website: Anh Tu Nguyen Fine Art Photography
Check out My favorite Photographs from 2013.

English Version:
History is written with exemples of bubbles and burst. Following the rapid growth of technology and science, the photographic bubble is reaching its fullest. Strobes, cameras, lenses and nummerous additional equipments are now cheaper and easier to lay your hand on than before.Everyone buys a new camera and people pretty much calling themself “photographer”.

Many photography lovers consider it as a reason why art and respectively photography industry is going downhill but i certainly disagree.

“Two men look at the same bars: one sees mud and one sees the stars.”, say Frederick Langbridge, author of “A Cluster of Quiet Thoughts”. The power and force of optimism can never be underestimated. So i’d rather enjoy life with a positive point of view.

It is estimated that everyday, more than one billion photographs are made. Professional photographers and art lovers are challenged more than ever because expensive gears are history and photography is no more a fancy “hobby” for a small group of elitist.

We at the moment could never stop learning and crafting our art because the competition and the stake is extremly high right now.
Being able to creat good, beautiful photographs is sometimes not enough – to stand out from the crowd, we have to go to the extra mile to prove that we are one of a kind in skills, talent and have an original personality. Trying to achieve an unique style without borrowing it from other people’s ideas.

Let the imagination run wild and willing to take it to extremes. Feel the creativity in your vein, put your heart and soul into it to craft your art to the next level.

Svetlana Belyaeva

There are so many young talented photographer like that in Russia, all of them pursuing their own vision. If i could name one Russian photographer that i most enjoy watching his/her works then it would be Svetlana Belyaeva, a 24-years old photographer from Belgorod, whose models either wear some fancy dresses or nothing.

Coincidence brought me to her work on 500px a year ago and i was immediately blown away.
She is not extremely famous outside of Russia or appear frequently on major fashion magazines like Vogue, Elle or Harper’s Bazaar.. but still, it does make a clear point: fame and fortune doesn’t necessarily reflect upon the real talent and a beautiful soul.

Her photographs have the ability to strike a chord in a powerful way in the audience. Time flies like an arrow and it’s amazing how things change before you even realize it: your sense of beauty and style, your capability to read and understand art. There were photographers who i simple don’t like your work anymore, there were photographers i once admired but now i could do things better. But Svetlana’s photographs are always somehow aesthetically pleasing.

Svetlana Belyaeva

It’s more than just beauty – it’s my entire perception of beauty.
The color palettes, composition, lighting, the way she captures and describes motion in the same time, her unique sense of combinating outfits and scenes… Everything blends together so well, so harmonically that makes each photo shine like a delicate symphony. And when it comes to retouching, Svetlana knows how to wreck your emotion with one subtle touch of fine art.

They always keep me inspired and ignite my inner flame, especially on those days when it doesn’t feel like you have much to give.

At the end of the day, the global energy of our human race is an infinity circle that are looped and wrapped around our life, from which nothing escapes and into which nothing enters. Our mission is keep the whole giant machine function in a way it has to be. And in order to accomplish it, it doesn’t necessarily mean that everyone of us has to go to Africa to save the starving children.

Svetlana Belyaeva

Check out Svetlana on 500px: http://500px.com/89205537525

Vietnamese Version:
Nhiếp ảnh nói chung và nhiếp ảnh thời trang đang ở giai đoạn bùng nổ trên thế giới, đặc biệt là với sự phát triển chóng mặt của kỹ thuật công nghệ khiến giá thành các thiết bị máy móc, ống kính và đèn phụ trợ phục vụ trong studio trở nên rẻ và dễ tiếp cận với người dùng hơn bao giờ hết. Nhà nhà mua máy để đi chụp ảnh, người người tự gọi mình là Nhiếp ảnh gia.

Có người ca thán coi đó là nguyên nhân sự đi xuống, tụt lùi của nghệ thuật nhiếp ảnh. Nhưng riêng tôi thì không nghĩ vậy. Như Frederick Langbridge trong “A Cluster of Quiet Thoughts” đã viết: “Hai người đàn ông cùng nhìn từ một phía: một người thấy bùn lầy, người kia thấy các vì sao.”

Hãy chọn cách nhìn và tiếp nhận thế giới theo cách lạc quan và tươi đẹp hơn.

Giữa hàng triệu triệu bức ảnh được tạo ra mỗi ngày, những Nhiếp ảnh gia chuyên nghiệp, những con người đam mê nghệ thuật phải gặp thách thức hơn bao giờ hết. Thiết bị ngày trước đắt tiền và khó kiếm giờ thành yếu tố phụ khiến ta phải không ngừng đam mê học hỏi và sáng tạo ra những cái mới.

Svetlana Belyaeva

Để được công nhận về tài năng thì giờ đây chụp đẹp thôi là không đủ, để nổi bật giữa đám đông bạn cần cá tính và phong cách riêng, bất kể bạn là ai – một nhiếp ảnh gia chuyên nghiệp hay là tay máy mơ với đam mê cuồng nhiệt. Hãy giữ lại cho mình tâm hồn mở, một sự phóng khoáng không gò bó để sức sáng tạo của người nghệ sĩ nhiếp ảnh thỏa sức vẫy vùng. Vì máy móc thì có giới hạn còn trí tưởng tượng của con người thì không.

Hãy đặt hết tâm hồn và sức lực mình vào một bức ảnh để một khi bạn dám bỏ chữ ký của mình ra khỏi đó thì người xem vẫn nhận ra người kiến trúc sư đã kiến tạo ra tác phẩm đẹp đẽ ấy. Nhiếp ảnh Nga có rất nhiều người trẻ tài năng như thế, một trong số đó là Svetlana Belyaeva – nữ nhiếp ảnh gia 24 tuổi đến từ Belgorod. Người tôi hay gọi đùa là có cá tính đặc biệt: người mẫu của cô hoặc mặc váy hoặc không mặc gì.

Svetlana Belyaeva

Sự vô tình đã đưa tôi tìm đến với ảnh của Svetlana trên trang ảnh 500px cách đây hơn một năm. Svetlana không quá nổi tiếng hay xuất hiện nhiều trên các tạp chí thời trang hàng đầu thế giới nhưng qua đó càng thấy rõ một điều: danh tiếng và tiền bạc không phản ảnh tâm hồn của một con người yêu hết mình vì nghệ thuật. Ảnh của cô có một cách tác động vào trung khu cảm xúc cực mạnh khiến chúng ta phải ngỡ ngàng.

Thời gian trôi qua nhanh như tên bay và trước khi ta kịp nhận ra thì nhiều thứ đã thay đổi, từ gu thẩm mỹ cho đến khả năng cầm máy và đọc ảnh, bình ảnh. Có ảnh của những Nhiếp ảnh gia tự nhiên ta thấy không còn đẹp, thích hay khâm phục nữa, có ảnh của những người chúng ta từng xuýt xoa nay bản thân đã chụp được hơn thế. Nhưng riêng với ảnh của Svetlana thì sự say mê vẫn thế.

Màu sắc, bố cục, ánh sáng, cách cô nắm bắt sự chuyển động và phối hợp giữa phục trang cầu kỳ với hậu cảnh quyện vào nhau hài hòa, nhịp nhàng như một bản giao hưởng, vô cùng trang nhã và kiêu sa. Kết hợp với lối hậu kỳ đặc trưng khiến cho ảnh của Svetlana đẹp xúc cảm như một bức tranh cổ thuở xa xưa.

Svetlana Belyaeva Svetlana Belyaeva

 Một điều tôi thích nữa về ảnh của Svetlana là cảm giác được nhận cảm hứng. Có nhiều nhiếp ảnh gia chụp ảnh rất đẹp, nhìn rất thích nhưng khi xem lâu tôi thấy cảm giác mỏi mệt, nản lòng vì sợ rằng mình sẽ không bao giờ tiến bộ được đến thế. Đây là một thứ mang tính cảm tính rất khó diễn tả. Nhưng cũng có những người như Svetlana, càng xem ảnh của cô tôi lại càng thấy một nguồn năng lượng, một thứ sức mạnh nội tại trong mình bộc phát mãnh liệt. Có thêm sức lực để vượt qua những cơn bão lòng hay cạn kiệt cảm hứng, học hỏi nhiều hơn, luyện tập nhiều hơn, tự khắt khe với mình hơn, đam mê hơn. Nói cho cùng, năng lượng trên thế giới này là một vòng tuần hoàn vô tận, nhiệm vụ của chúng ta là duy trì guồng quay ở đúng vị trí của nó. Vì để làm thế giới trở nên tốt đẹp hơn, không cứ nhất thiết là phải đi cứu giúp trẻ em đói nghèo ở châu Phi…

500px của Svetlana Belyaeva: http://500px.com/89205537525

Svetlana Belyaeva
Cách lựa chọn phục trang và bối cảnh thể hiện một gu thẩm mỹ tinh tế.

Svetlana BelyaevaSvetlana Belyaeva Svetlana Belyaeva
Svetlana Belyaeva

Svetlana Belyaeva Svetlana Belyaeva

Svetlana BelyaevaSvetlana Belyaeva

5 thoughts on “Svetlana Belyaeva – Hunger for Perfection

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s